Kalkulator kuchenny

Podstawowe założenia:

Zakładamy, że szklanka do odmierzania ma pojemność wody 250 ml = 250 g
W przypadku wody gramy i mililitry to to samo.

Warto poszukać takiej szklanki lub kubka, u mnie, jak szukałam, to większość szklanek miała 200 ml, a kubków 300 ml. Jeśli jednak wszystko odmierzacie szklankami (takimi samymi), to nie powinno mieć to wpływu na efekt końcowy.

Mówiąc krótko – ciasto wyjdzie zarówno osobie odmierzającej wszystkie składniki szklanką o pojemności 250 ml, jak i tej 200 ml. I z moich obserwacji sprawdza się to w 90%.
Dodatkowo 1 łyżka to 15 ml, a 1 łyżeczka 5 ml.

-- Płyny --

Mleko
1 szklanka = 250 ml 1 łyżka = 15 g 1 łyżeczka = 5 g
Olej
1 szklanka = 225 g 1 łyżka = 15 g 1 łyżeczka = 5 g
Śmietana 30% do ubijania
1 szklanka = 270 g 1 łyżka = 16 g 1 łyżeczka = 5 g
Śmietana 18%
1 szklanka = 230 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g
Wino

-- Mąki --

1 szklanka = 250 ml 1 łyżka = 15 g 1 łyżeczka = 5 g
Mąka pszenna (zwykła, jasna, typ 550)
1 szklanka = 170 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g
Mąka pszenna chlebowa (typ 750)
1 szklanka = 150 g 1 łyżka = 9 g 1 łyżeczka = 3 g
Mąka pszenna razowa (typ 2000)
1 szklanka = 145 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g
Mąka żytnia chlebowa (typ 720)
1 szklanka = 145 g 1 łyżka = 9 g 1 łyżeczka = 3 g
Mąka żytnia razowa (typ 2000)
1 szklanka = 120 g 1 łyżka = 8 g 1 łyżeczka = ~3 g
Mąka orkiszowa razowa (typ 2000)
1 szklanka = 150 g 1 łyżka = 9 g 1 łyżeczka = 3 g
Mąka ziemniaczana
1 szklanka = 200 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g

-- Cukry --

Cukier
1 szklanka = 240 g 1 łyżka = 14 g 1 łyżeczka = 5 g
Cukier puder
1 szklanka = 170 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g

-- Inne --

Otręby pszenne
1 szklanka = 105 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g
Mak suchy
1 szklanka = 160 g 1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g
Kakao gorzkie
1 łyżka = 8 g 1 łyżeczka = 3 g
Wiórki kokosowe
1 szklanka = 115 g 1 łyżka = 8 g
Kasza manna
1 szklanka = 190 g 1 łyżka = 12 g 1 łyżeczka = 4 g
Bułka tarta
1 szklanka = 150 g 1 łyżka = 8 g
Ryż suchy
1 szklanka = 225 g 1 łyżka = 14 g
Sól
1 łyżka =19 g 1 łyżeczka = 7 g
Żelatyna
1 łyżka = 10 g 1 łyżeczka = 3 g

-- Inne miary--

jaja: 1 jajko ( średniej wielkości) = 50 g drożdże: 5 g drożdży suszonych = 10 g drożdży świeżych, przy zamianie drożdży suszonych na świeże trzeba suszone razy dwa zakwas: 60 g zakwasu to 3 łyżki lub 2 mocno kopiaste masło: kostka masła zazwyczaj ma 200 g, margaryny 250 g, a masło osełka 300 g

Avokado faszerowane batatami

Duże avokado z ekologicznych upraw podsmażony na oleju lnianym

Przepis...
Jaja z wędzonym łososiem

Z dodatkiem majonezu i świeżego tymianku. Z wyciętego żółtka i łososia.

Przepis...
Pasta z brokuła

Pastę z brokuła i fety, doskonale pasuje do dzisiejszej pogody.

Przepis...