Czy Ekologiczne jajka są lepsze od zwykłych?

Jajka są produktem żywnościowym dość popularnym w polskiej kuchni – jemy je nie tylko na miękko, na twardo, sadzone czy w postaci jajecznicy, ale dodajemy je także jako składnik do wielu potraw – ciast, naleśników, klusek i wielu, wielu innych. Jajko to pokarm bardzo wartościowy – ma w sobie wszystko oprócz witaminy C; jest bardzo odżywcze i zawiera cholinę – substancję obniżającą zły cholesterol...

Czytaj...
Jaja z wędzonym łososiem i kawiorem wasabi z alg morskich.

To był hit poranka. Jaja wycięte w „łódeczkę”, pyszny wędzony łosoś, zielony kawior wasabi z alg morskich… Z dodatkiem majonezu i świeżego tymianku. Z wyciętego żółtka i łososia wędzonego pokrojonego w kosteczkę powstało pyszne nadzienie do tych jajeczek. Kupiłam łososia na wagę, ze stoiska z wędzonymi rybami. Pachnie i smakuje o wiele lepiej niż ten paczkowany. Z takiego łososia wycinam skórkę... (Marzena)

Czytaj...
Porady dietetyka cz. 2 - śniadanie

„Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia” – z takim stwierdzeniem spotykamy się niemal na każdym kroku. Dlaczego tak jest i jak prawidłowo powinno być ono skomponowane, wyjaśnia nasz ekspert - mgr inż. żywienia człowieka i dietetyki Pani Aneta Czerwonogrodzka. Zachęcamy do lektury ciekawego artykułu.

Czytaj...
Skoro o śniadaniu mowa: Ekologiczny początek dnia Pasta z brokuła.

Na wiosnę nie patrzę już nawet w stronę wszystkich past z soi i soczewicy, przypomnę sobie o nich za rok. Dlatego tym razem przygotowałam pastę z brokuła i fety, która jest jedną z moich ulubionych past i dużo lepiej pasuje do dzisiejszej pogody. W dodatku dalej bije rekordy kuchennj szybkości i zdążyłam ją zrobić w kwadrans. (Kasia)

Czytaj...